Έπειτα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία, τα Εθνικά Αρχεία της Μεγάλης Βρετανίας επέλεξαν τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Αριστείδη Χατζή, ως μέλος του συμβουλίου χρηστών των Αρχείων και μάλιστα για να εκπροσωπεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές ομάδες.
Συγκεκριμένα, στο “The National Archives’ User Advisory Group” ο κ. Χατζής θα εκπροσωπεί τους πανεπιστημιακούς χρήστες (“Academic users”) που ερευνούν τα βρετανικά αρχεία αλλά και τους μη-βρετανούς ερευνητές (“Overseas Researchers”). Είναι ο πρώτος μη-βρετανός πολίτης που επιλέγεται από τα Εθνικά Αρχεία της Μεγάλης Βρετανίας για τη συγκεκριμένη θέση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κ. Χατζής θα συμμετέχει στη διαμόρφωση της μακροχρόνιας στρατηγικής αλλά και της πολιτικής των Αρχείων απέναντι στους ερευνητές, εκπροσωπώντας κυρίως τις ανάγκες της κοινότητας των ευρωπαίων ιστορικών.
H Modern Greek Studies Association (ΗΠΑ) απένειμε το Innovation Grant («χορηγία για καινοτομία στην έρευνα») για το 2024 στον καθηγητή Αριστείδη Χατζή. Το σκεπτικό της επιτροπής έχει ως εξής:
«Ο κ. Αριστείδης Χατζής (Τμήμα ΙΦΕ/ΕΚΠΑ), θα μεταγράψει και θα ψηφιοποιήσει την αλληλογραφία των Gawen William Rowan Hamilton και Charles James Napier, δύο Βρετανών αξιωματικών που ενεπλάκησαν ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση. Αρχικά, το έργο θα μεταγράψει και θα καταστήσει προσιτή στο κοινό την αλληλογραφία τους για την κρίσιμη περίοδο μεταξύ της πτώσης του Μεσολογγίου (Απρίλιος 1826) και της παράδοσης της Ακρόπολης (Οκτώβριος 1827), με απώτερο στόχο να συμπεριλάβει ολόκληρη την αλληλογραφία τους. Η συλλογή θα αποτελέσει πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την επίσημη και ανεπίσημη πολιτική της Βρετανίας απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Σχολή Θετικών Επιστημών συγχαίρει θερμά τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Χατζή για τις ιδιαιτέρως τιμητικές διακρίσεις.