Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή Σημαντικής Είδησης

19.05.2016

Στον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, κ. Π. Σφήκα, απονέμεται το "Βραβειο Παπανικολάου" του Συμβουλίου Ιδρύματος για το έτος 2016

Από Κοσμήτορα Σ.Θ.Ε., Καθηγητή Κων. Βαρώτσο

 

  Η Κοσμητεία της Σχολής, με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση, γνωστοποιεί ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε τη φετινή απονομή του Βραβείου Παπανικολάου στον Καθηγητή Πειραματικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής, κ. Παρασκευά (Πάρη) Σφήκα για την "εξαιρετική συνεισφορά του σε τρία πειράματα, τα οποία οδήγησαν σε μείζονες ανακαλύψεις στο πεδίο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων" είτε ως Αναπληρωτής Επικεφαλής του πειράματος "Compact Muon Solenoid" (CMS) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN, είτε ως ηγετική προσωπικότητα στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του ανιχνευτή CMS, είτε ως πρωτεργάτης στην ανάλυση των δεδομένων του πειράματος και στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs αλλά και στη διεύρυνση της υπερ-συμμετρίας.
     
  Ο κ. Παρασκευάς Σφήκας ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ. Εξελέγη τακτικός Καθηγητής στο ΜΙΤ το 1997, σε ηλικία 34 ετών. Από την ίδια χρονιά κατέχει επίσης θέση Κύριου Ερευνητή στο CERN. Το 2002 εξελέγη Καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Ο κ. Σφήκας εργάζεται στο πεδίο της Πειραματικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών.

Έχει συνεισφέρει σημαντικά σε τρία πειράματα, τα οποία οδήγησαν σε μείζονες ανακαλύψεις στο πεδίο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Επικεφαλής του πειράματος Compact Muon Solenoid (CMS) στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN, μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στο πείραμα. Έχει παίξει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του ανιχνευτή CMS. Είχε επίσης κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων του πειράματος και στην ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs. Στο ίδιο πείραμα έχει εδώ και χρόνια ηγετική θέση στη διερεύνηση της υπέρ-συμμετρίας.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν τύχει ενός πολύ μεγάλου αριθμού αναφορών.

Ο κ. Σφήκας συμμετέχει σε κορυφαία όργανα διαμόρφωσης πολιτικής στο χώρο της έρευνας, όπως το Marie-Curie Advisory Group, το High Energy and Particle Physics Board of the European Physics Society και το High Energy Physics Advisory Panel of the US Department of Energy.

Είναι επίσης μέλος οργανωτικών επιτροπών των κορυφαίων συνεδρίων του χώρου και συμβουλευτικών επιτροπών του CERN.
     
   

Η Κοσμητεία της Σχολής συγχαίρει ολόθερμα τον εξαίρετο συνάδελφο για τη μεγάλη επιτυχία και την αναγνώριση του έργου του, το οποίο αποτελεί προϊόν της έρευνας που διεξάγει στο πλαίσιο του Τμήματος Φυσικής, και προσδοκά πολλές ακόμη παρόμοιες διακρίσεις του ιδιαίτερα αξιόλογου έργου που επιτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής.

     

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών

Κωνσταντίνος Α. Βαρώτσος
Καθηγητής Τμήματος Φυσικής