Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή Σημαντικής Είδησης

05.10.2016

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και το ΕΚΠΑ στο Φεστιβάλ Επιστημών της Ρωσίας, 7 με 9 Οκτωβρίου 2016

Από Κοσμήτορα Σ.Θ.Ε., Καθηγητή Κων. Βαρώτσο

 

  Η Κοσμητεία της Σχολής, με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση, γνωστοποιεί ότι ο Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, κ. Ξενοφών Διον. Μουσάς, ο οποίος συμμετέχει στο Φεστιβάλ Επιστημών της Ρωσίας που έχει ως θέμα το Μηχανικό Κόσμο της Αρχαιότητας - μέρος του οποίου είναι και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - και την ιστορία της Ελληνικής Αστρονομίας, Αστροφυσικής, θα χαιρετίσει εκ μέρους της Ελλάδας και του ΕΚΠΑ, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στις 18:00, κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Κύριας Βιβλιοθήκης του φημισμένου Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου το μεσημέρι, μεταξύ 12:15 - 13:15 θα δώσει ομιλία με θέμα: "Πώς οι άνθρωποι κατασκεύασαν ένα μηχανικό Κόσμο" στην αίθουσα B4 του κτιρίου Σουβαλόβσκη του Κρατικού Πανεπιστημίου, η οποία θα μεταδοθεί σε 176 αμφιθέατρα σε όλη την Ρωσία.
     
   

Επίσης ο Καθηγητής κ. Ξεν. Μουσάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστημών της Ρωσίας διοργανώνει - σε συνέχεια της σημαντικής έκθεσης που εγκαινιάσθηκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας, στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016, με τίτλο: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν - 2ος αιώνας π. Χ.» και κύριο έκθεμά της ένα ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος (32 x 12 x 20 cm) - μια μια εξίσου πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα, αλλά πιο μικρή και σύντομη διαδραστική έκθεση με πίνακες, προσομοιώσεις, τρισδιάστατες φωτογραφίες και σχετικά φιλμ για το ίδιο θέμα, διάρκειας τριών ημερών (7-9 Οκτωβρίου), στο φημισμένο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, το ΕΚΠΑ και την Περιφέρεια Αττικής και συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων συνεργασιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ρωσικού Πανεπιστημίου σε διάφορα επίπεδα.

Η δραστηριότητες αυτές είναι ιδιαιτέρως τιμητικές, διότι αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά το δυναμισμό και την ποιότητα των μελών Δ.Ε.Π. της Σχολής, γεγονός που αντανακλάται στην ποιότητα των σπουδών, στην έρευνα και στη διεθνή απήχηση του Πανεπιστημίου μας.

Η Κοσμητεία της Σχολής συγχαίρει ολόθερμα τον εξαίρετο συνάδελφο για τη διεθνή αναγνώριση του έργου του, το οποίο αποτελεί προϊόν του υψηλού επιπέδου έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο του Τμήματος Φυσικής, και προσδοκά πολλές ακόμη παρόμοιες διακρίσεις του ιδιαίτερα αξιόλογου έργου που επιτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής.

     

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών

Κωνσταντίνος Α. Βαρώτσος
Καθηγητής Τμήματος Φυσικής