Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή Σημαντικής Είδησης

06.03.2017

Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας αποκαλύπτει τον μοριακό μηχανισμό που διέπει την πολική αύξηση και παθογένεια των μυκήτων

Από Κοσμήτορα Σ.Θ.Ε., Καθηγητή Κων. Βαρώτσο

 

  Η Κοσμητεία της Σχολής, με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση, γνωστοποιεί ότι το υψηλότατης απήχησης επιστημονικό περιοδικό eLIFE, στις 21/2/2017, δημοσίευσε έρευνα της ομάδας του Καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας του Τμήματος Βιολογίας, κ. Γιώργου Διαλλινά, που αποκαλύπτει νέα και αναπάντεχα δεδομένα σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν την αύξηση των μυκήτων μέσω διατήρησης κυτταρικής πολικότητας.
     
   

Ειδικότερα, οι ερευνητές Όλγα Μαρτζούκου, Σωτήρης Αμίλλης, Αμαλία Ζερβάκου, Σάββας Χρηστοφορίδης και Γιώργος Διαλλινάς, αποκάλυψαν ότι το πρωτεΐνικό σύμπλοκο AP-2 στους μύκητες έχει διαφορετικό ρόλο από το ομόλογο σύμπλοκο στα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς αντί να συνεργάζεται με τον γενικό μηχανισμό ενδοκύττωσης υποδοχέων και άλλων μεμβρανικών πρωτεϊνών, στρατολογείται ειδικά για την ανακύκλωση πρωτεϊνών και ενζύμων αναγκαίων στην βιοσύνθεση της πλασματικής μεμβράνης και του κυτταρικού τοιχώματος που πραγματοποιείται στην άκρη της μυκητιακής υφής, με συνέπεια το σύμπλοκο, AP-2 να είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και συνεπώς την παθογένεια, των μυκήτων.

Πέραν της προφανούς σημασίας της εργασίας αυτής στην, εν δυνάμει, ανάπτυξη νέων στοχευμένων φαρμακολογικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση παθογόνων μυκήτων, τα ευρήματα της ομάδας του Καθηγητή κ. Διαλλινά είναι επίσης σημαντικά στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την αύξηση πολικών κυττάρων, όπως παραδείγματος χάρη οι νευρώνες των ζώων.

   

Η Κοσμητεία της Σχολής συγχαίρει ολόθερμα τον εξαίρετο συνάδελφο και τους συνεργάτες του για τη μεγάλη επιτυχία και την αναγνώριση του έργου τους, το οποίο αποτελεί προϊόν της έρευνας που διεξάγουν στο πλαίσιο του Τμήματος Βιολογίας, και προσδοκά πολλές ακόμη παρόμοιες διακρίσεις του ιδιαίτερα αξιόλογου ερευνητικού έργου που επιτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της Σχολής.

     

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών

Κωνσταντίνος Α. Βαρώτσος
Καθηγητής Τμήματος Φυσικής