Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή Σημαντικής Είδησης

08.01.2020

Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών

Από Γραμματεία Κοσμητείας Σ.Θ.Ε.

  

        Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Γεωμετρικών Στερεών στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, την Τετάρτη 11.12.2019. Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών, το Τμήμα Μαθηματικών και η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
     
Μετά το πέρας των εγκαινίων, η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα δώρισε στο ΕΚΠΑ ένα αριθμημένο αντίγραφο του γεωμετρικού στερεού Gömböc, με τον αριθμό 1837, προς τιμή του έτους ίδρυσης του Πανεπιστημίου. Το έκθεμα φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη της ΣΘΕ.        
     
        Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Υπεύθυνος για τις Βιβλιοθήκες, Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή κ. Ιωάννη Εμμανουήλ, της Αυτού Εξοχότητος Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Αθήνα, κ. Erik Haupt, και του Διευθυντή Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ κ. Βαλσαμή Βαλσαμάκη.
  
   
       
   

 

Ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεσης Γεωμετρικών Στερεών από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών Καθηγητή κ. Απόστολο Μπουρνέτα και η παρουσίαση του γεωμετρικού στερεού Gömböc από τον Καθηγητή κ. Γεράσιμο Μπαρμπάτη.        
     
  Στη συνέχεια το Ωδείο Kodaly παρουσίασε σύντομο πρόγραμμα με ουγγρικά τραγούδια με την σοπράνο κ. Ειρήνη Πατσέα στη φωνή και τον κ. Γεώργιο Τζιατζιάφη στο πιάνο.
     
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση του γεωμετρικού στερεού Gömböc από την Αυτού Εξοχότητα Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Αθήνα, κ. Erik Haupt.        
     
Το Τμήμα Μαθηματικών και η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών ευχαριστούν θερμά τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης κ. Gabor Domokos και την Πρεσβεία της Ουγγαρίας για την προσφορά του στερεού Gömböc, όπως επίσης τους καλλιτέχνες του Ωδείου Kodaly για το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
     
 
Επίσης ευχαριστούν θερμά τους συντελεστές της δημιουργίας και διοργάνωσης της έκθεσης: τον ξυλουργό κ. Γεώργιο Πέττα για την κατασκευή και ευγενική προσφορά των ξύλινων Πλατωνικών και Αρχιμήδειων Στερεών, την Ομότιμη Καθηγήτρια κυρία Λεώνη Ευαγγελάτου – Δάλλα, τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Διονύσιο Λάππα και τον Μαθηματικό κ. Σωτήριο Γκουντουβά για την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης, τον κ. Julian Williams για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα» Αργοστολίου, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 6ου Δημοτικού και 3ου Γυμνασίου Χαΐδαρίου,  για την αποστολή σχεδίων και χειροτεχνημάτων, τη Γραμματεία Τμήματος Μαθηματικών και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης για την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης και της έκθεσης.