Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή Σημαντικής Είδησης

23.09.2020

Άρθρο για Ερευνητικό Έργο του Τμήματος Χημείας στο Περιοδικό «Κ» της εφημερίδας "Καθημερινή"

Από Κοσμήτορα Σ.Θ.Ε. Καθηγητή κ. Ι. Εμμανουήλ

 

 

Το ερευνητικό έργο «LUMIBLAST: A paradigm shift in cancer therapy - using mitochondria-powered chemiluminescence to non-invasively treat inaccessible tumors» υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2016 έως και σήμερα, μεταξύ άλλων, στην Ερευνητική Ομάδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Οργανικής Χημείας Γεωργίου Χ. Βουγιουκαλάκη. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εργασίας «Future and Emerging Technologies / FET-Open» του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020. Στόχος των έργων FET-Open είναι να κάνουν σημαντικά βήματα, πολύ μπροστά από τα τρέχοντα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη θεραπεία, θα χρησιμοποιεί την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για να επιφέρει την καταστροφή τους.

   

Η ερευνητική ομάδα του κ. Βουγιουκαλάκη συνθέτει τις χημικές ενώσεις που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να επιτυγχάνουν τη θεραπεία αυτή. Η κοινοπραξία που έχει σχηματιστεί για την υλοποίηση του έργου συμπεριλαμβάνει, εκτός από την ερευνητική ομάδα του κ. Βουγιουκαλάκη (ΕΚΠΑ), την ομάδα του Καθ. Kristian Berg (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο), την ομάδα του Καθ. Miguel Miranda (Πολυτεχνείο της Βαλένθια), την ομάδα της Καθ. Hanne Tønnesen (Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όσλο) και την εταιρία Knight Scientific Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο). 

    Το LUMIBLAST είναι ένα από τα ερευνητικά έργα που υλοποιούνται στην ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Βουγιουκαλάκη. Εκτός από τον σχεδιασμό και τη σύνθεση ενώσεων με φαρμακευτική δράση και άλλες σημαντικές βιολογικές ή/και τεχνολογικές εφαρμογές, όπως το LUMIBLAST, η εν λόγω ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη καινοτόμων αειφόρων καταλυτικών μεθοδολογιών, δηλαδή με νέους και περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για να συντίθενται διάφορες χρήσιμες χημικές ενώσεις. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα: http://users.uoa.gr/~vougiouk
     

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών

Καθηγητής Ιωάννης Π. Εμμανουήλ