Αρχική σελίδα » Έρευνα » Διακρίσεις » Plainaki Christina (PHYS)

Δρ. Χριστίνα Πλαϊνάκη

"2014 Outstanding Young Scientists Award" of the European Geosciences Union (EGU)
"2014 Alexander Chizhevsky Medal" of the Scientific Academies of Russia, Norway & Belgium

   
Η απόφοιτος και συνεργάτιδα του Τμήματος Φυσικής, Δρ. Χριστίνα Πλαϊνάκη - η οποία το 2007 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με θέμα: “Φυσική ηλιακών κοσμικών σωματίων με δεδομένα από μετρητές νετρονίων και δορυφόρους”, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Πειραματικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων - Κοσμικής Ακτινοβολίας, κ. Ελένης Χριστοπούλου - Μαυρομιχαλάκη - έλαβε τον Απρίλιο του 2014 ένα εκ των πέντε (5) ετήσιων "Outstanding Young Scientists Awards" από την European Geosciences Union (EGU), για τη συμβολή της "on Galactic and Cosmic Ray Physics" και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της European Space Weather Week - ESWW11 (STCE), της απονεμήθηκε το διεθνές μετάλλιο "Alexander Chizhevsky", από τις Ακαδημίες Επιστημών της Ρωσίας, της Νορβηγίας και του Βελγίου "for her outstanding results as a young scientist in Space Weather".
   

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της για τις προαναφερόμενες διακρίσεις φέρει η ερευνητική της δραστηριότητα στην Ομάδα Κοσμικής Ακτινοβολίας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής, στην οποία εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά.

Η Δρ. Χρ. Πλαϊνάκη, αφού ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό και κέρδισε αρχικά μια υποτροφία μεταδιδακτορικού ερευνητή και έπειτα μια ορισμένου χρόνου θέση ερευνητή στο Institute for Space Astrophysics and Planetology (INAF) του ιταλικού National Institute for Astrophysics (IAPS) στη Ρώμη, πραγματοποιώντας αρχικά θεωρητική μελέτη της εξώσφαιρας των κοντινών προς τη γη αστεροειδών και στη συνέχεια - στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης διαστημικής αποστολής JUICE (Jupiter ICy moons Explorer) της ESA στο Δία - εξειδικευμένη μελέτη των μηχανισμών δημιουργίας εξωσφαιρών γύρω από τους παγωμένους δορυφόρους του γιγάντιου πλανήτη.